Een coach in de spotlights

Dag Martine, kun je de lezer uitleggen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Martine Scholten, loopbaancoach, teamcoach en HR coach. Met mijn eigen coaching praktijk ’t Salland coaching & advies ben ik loopbaancoach voor zowel bedrijven als particulieren.

Bij bedrijven staat de ontwikkeling van de mens voor mij centraal, daaraan werken maakt me oprecht blij. Het coachen van werknemers kan betrekking hebben op het verbeteren van hun functioneren maar ook de manier van communiceren of samenwerken.

Daarnaast kunnen er ook persoonlijke vraagstukken liggen, zoals loopbaanvragen, waar ik regelmatig voor ingeschakeld wordt. Ik wil graag helpen het beste uit mensen halen, daar groeit zowel mens als organisatie van. Ik help graag talenten te ontdekken en deze in te zetten om persoonlijke en bedrijfsdoelen te behalen.

Ook particulieren zijn bij mij welkom bij de volgende hulpvragen;

  • Ik wil graag meer plezier in mijn werk of studie.
  • Ik vind het lastig om keuzes te maken.
  • Hoe kan ik mijn kwaliteiten en kracht benutten?
  • Ik wil graag mijn zelfvertrouwen vergroten.
  • Mijn doe- en denkpatronen werken niet meer lekker. Hoe kan ik dat veranderen?”

Om je beter te leren kennen als persoon, wat zijn jouw dominante DISC kleur(en) en drijfveren?

Mijn dominante DISC kleuren zijn geel en rood. De gele is te herkennen in mijn enthousiasme, mijn leergierigheid, -soms ook impulsieve gedrag- , en mijn liefde om mensen verder te willen helpen. Door mijn rode gedrag kan ik ook goed aansturen, ben ik heel praktisch en als het moet, gericht op het halen van resultaat. In mijn goede momenten pak ik eerst mijn gele stijl en daarna rood. In stressmomenten pak ik eerst mijn rode gedrag en daarna geel.

Je hebt bij ons de drijfveren training gevolgd. Kun je uitleggen waarom je deze training wilde volgen?

Ik was al gecertificeerd trainer voor de DISC gedragsstijlen. Daar heb ik hele goede ervaringen mee. In vrijwel alle trajecten maak ik gebruik van DISC gedragsprofielen en/of DISC & drijfveren. DISC is een concreet, praktisch en ook beeldend instrument waardoor je een goed inzicht krijgt in je drijfveren en gedrags- en communicatie voorkeuren. Dat krijg ik ook terug van mijn cliënten en coachees. Drijfveren is voor mij een logische verdieping en aanvulling op de gedragsstijlen. Voor bepaalde trajecten en situaties is het fijn om verder te kunnen naar de verdieping. Wat drijft nou iemand? Welke baan of werksituatie past dan wel of juist niet? En welke drijfveren hebben teamleden? In hoeverre zijn deze aanvullend of kunnen ze ook botsen? Door inzicht in de drijfveren te hebben, kun je erover het gesprek aangaan.

Kun je kort uitleggen hoe jij de training hebt ervaren?
Ik heb de training als heel erg leuk ervaren (komt mijn enthousiaste gedragsstijl naar boven 😉). Ik kon de verschillende drijfveren ook goed plaatsen in situaties die in coaching trajecten aan de orde zijn geweest. De drijfveren zijn ook goed uit te leggen en ook in combinatie met de DISC stijlen te gebruiken.

Waar wil je de drijfveren in de toekomst voor inzetten?

Ik pas DISC toe in vrijwel alle loopbaantrajecten, ontwikkel advies trajecten en team coaching trajecten. Ik wil DISC nu ook in combinatie drijfveren in gaan zetten. Drijfveren kunnen een meerwaarde hebben als een team op zoek is naar ieders motivatiefactoren en teamwaarden. Drijfveren geven daarnaast echt meerwaarde wanneer je echt een diepgaand onderzoek wil in een loopbaantraject. Wanneer het lastig is te ontdekken waar nou de onvrede in een baan vandaan komt.

En nu what’s next?

Ik ben altijd nieuwsgierig en leergierig voor nieuwe ervaringen en instrumenten. Voor nu ga ik eerst met de combinatie van DISC en Drijfveren aan de slag. Van daaruit kom ik vanzelf op nieuwe ideeën en behoeftes.