Een coach in de spotlights?

Deze keer in de spotlights; Willem Royaards. Coach en één van de oprichters van Coaching and Tools met ervaring in binnen en buitenland.

Willem, jij bent één van de oprichters van Coaching and tools; kun je iets vertellen over jouw achtergrond? 

Al meer dan 20 jaar help ik bedrijven, teams en mensen in Europa zich te ontwikkelen op het gebied van leiderschap, management, organisatie- en teamontwikkeling. Daarvoor heb ik een tijd in Human Ressources gewerkt. Mijn doel is altijd geweest om de discussie te stimuleren, (zelf)bewustzijn te vergroten en vaardigheden van mensen te ontwikkelen. Ik vind het een uitdaging om mensen en organisaties te helpen plannen te maken die leiden tot actie en verandering.  

Ik heb in 4 landen gewoond en gewerkt, Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.  Na jaren in Engeland te hebben gewoond ben ik uiteindelijk geland in Parijs. Nu pendel ik tussen Parijs, Nice en Amsterdam. Het interessante van wonen en werken in verschillende landen is dat je aanpassingsvermogen en begrip van cultuur verschillen erg versterkt. Dit heeft me ook erg veel geholpen in mijn werk. Je begrijpt bepaalde situaties beter of ziet ze met een andere bril.

Waarom ben je met Coaching and Tools begonnen?  

Mensen die goed in hun vel zitten, presteren beter. Jezelf kennen en weten wat je drijft en motiveert is daarbij essentieel. Dit is voor mij “key”. Als coach of HR professional moet je in staat zijn om een connectie te maken met mensen, hen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. En hen te helpen om hun eigen antwoorden te vinden. Al snel heb ik ontdekt dat een assessment hier het perfecte hulpmiddel bij is. Het maakt dat ik als coach en trainer veel sneller tot de kern kom en mensen in beweging krijg.  

Tijdens mijn zoektocht naar praktische en kwalitatieve assessments tegen redelijke prijs ben ik in contact gekomen met Assessments 24*7. Dit is het platform dat wij gebruiken met Coaching and Tools. Ik vond er eigenlijk alles. Individuele en Groeps-assessments op gebied van DISC, Drijfveren en Emotionele Intelligentie.  De Team rapporten en DISC Matching (waarin je 2 mensen met elkaar kunt vergelijken) waren voor mij ‘the cherry on the cake’. Toen ik de kans kreeg dit platform -waar ik zelf zo blij mee ben- in Nederland te gaan opzetten, heb ik dat direct gedaan.  

Wat zijn jouw dominante DISC kleur(en) en drijfveren en Waar merk je dit aan in de praktijk? 

Mijn dominante DISC kleuren zijn rood en geel en ook wat groen (net tegen de 50% energie lijn). Mijn drijfveren die invloed hebben op mijn DISC kleuren zijn Esthetisch, Economisch (hoge score) en een Traditionalistische lage score.  

Mijn hoge esthetische drijfveer motiveert mij om ‘out of the box’ te denken en creatieve oplossingen te zoeken. Harmonie is ook belangrijk voor mij. Niet alleen harmonieuze relatie in mijn team maar ook als het gaat over een “mooie” vormgeving. Plaatjes moeten er altijd goed uitzien. Mijn Economische Drijfveer motiveert me om de focus te houden op de ROI en het niet verspillen van ressources en tijd aan oppervlakkige zaken. Mijn lage traditionalistische drijfveer speelt ook mee. Ik geloof dat niets onveranderlijk is en houd daarom niet veel van starheid. Ik word gemotiveerd door mensen die open-minded zijn.  

Voor wie kunnen de tools van Coaching and Tools relevant zijn volgens jou? 

Onze assessments zijn binnen een organisatie breed in te zetten. Alle toepassingen vind je op de site. Ik haal er twee uit, waarvan ik persoonlijk vind, dat het veel meer gebruikt kan worden.  

  1. Recruitment. We zien veel recruitments die mis gaan en dat is erg jammer. Deze tool gecombineerd met een functie profiel kan dit verhelpen. Je kunt gericht interviewen waardoor je minder misrecruits hebt. 
  2. Team coaching en team ontwikkeling. Het coachen van een team kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je te maken hebt met een mix van DISC stijlen en verschillende achtergronden en waarden. Voor de meeste teams is het niet “know-how” of “know-why” dat mensen ervan weerhoudt effectief samen te werken. Ook niet het vermogen om in te spelen op ongeplande gebeurtenissen of het niet hebben van tijd en middelen. Het is het gebrek aan vermogen om de sterke punten van de groep te identificeren, te begrijpen en te benutten en effectief te werken met individuele pijnpunten.

Ik kan mij niet inhouden, daarom voeg ik er toch nog een derde punt aan toe. Je kan ook denken aan stressmanagement en burn-out preventie. Onze Team Dynamiek en DISC Matching profielen helpen managers hier sterk mee en we zien wat voor positieve invloed dit heeft. Een aanrader om deze assessments te gebruiken.